• <

Wynik wyszukiwania - " msc polska" - Wiadomości

Światowy Dzień Oceanów 2023. Czas na pakt z Oceanem!

Życie na Ziemi nie byłoby możliwe bez oceanów. To one regulują klimat, dostarczają tlen niezbędny do życia większości organizmów na planecie oraz pochłaniają dwutlenek węgla, łagodząc tym samym skutki globalnego ocieplenia. Złożone ekosystemy oceanów pełne są tysięcy gatunków fauny i flory. Stanowią także źródło pożywienia dla miliardów ludzi i zapewniają utrzymanie wielu społeczności w różnych zakątkach świata. Jednak, by nadal mogły spełniać swoje funkcje, potrzebują działań z naszej strony.
07.06.2023

Światowy Dzień Oceanów. Co wspólnego mają banany z ochroną oceanów?

8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. To doskonała okazja, aby celebrować piękno i bogactwo podmorskiego świata, ale także lepiej poznać i zrozumieć morskie ekosystemy. Organizacja MSC zaprasza w niezwykłą podróż w głąb oceanów – wirtualną lub w 13 miastach w całej Polsce – podczas której poznamy innowacyjne, a czasem zaskakujące rozwiązania, które pomagają chronić oceany i ich mieszkańców. Dowiemy się także, jak każdy z nas może włączyć się w działania na rzecz naszej Błękitnej Planety.
07.06.2022

COP26. Rybołówstwo ofiarą zmian klimatu?

Oceany odgrywają kluczową rolę w życiu naszej planety - regulują klimat, pochłaniają CO2, zapewniają ważne źródło białka zwierzęcego dla ponad 3,4 mld ludzi oraz pracę dla 200 mln osób. Światowy rynek ryb i owoców morza wart jest obecnie ponad 164 mld $. W dniach 31 października – 12 listopada odbywa się Konferencja ONZ w sprawie zmian klimatu COP26. Z tej okazji organizacja pozarządowa MSC wzywa do zachowania produktywności oceanów, poprzez zrównoważone zarządzanie obszarami morskimi w skali globalnej.
06.11.2021

Trafiające do Bałtyku zanieczyszczenia zostają w nim nawet 30 lat

Morze Bałtyckie jest wyjątkowe w skali całego świata, ponieważ jest dość słodkie, a wymiana wody trwa w nim nawet 30 lat. To oznacza, że zanieczyszczenia, które trafiają do niego z niemal całego obszaru Polski, pozostają w nim na długo i wpływają na populację ryb bałtyckich. Z okazji obchodzonego 22 marca Światowego Dnia Ochrony Morza Bałtyckiego organizacje ekologiczne i rybacy apelują do konsumentów o pomoc w ochronie zasobów.
22.03.2021

Globalny operator logistyczny MEDLOG uruchomił nowoczesny skład kontenerowy w Porcie Gdynia

Na początku lutego br. została otwarta nowa baza kontenerowa w Porcie Gdynia pod nazwą Medlog Poland Sp. z o.o w ramach grupy MSC. To pierwsza inwestycja Medloga na polskim rynku, zapewniająca pełne zaangażowanie w sprzęt kontenerowy MSC i nie tylko. Dobra marka Portu Gdynia i budowa Portu Zewnętrznego przyciągają jak magnes nowych kontrahentów chcących aktywnie uczestniczyć w tworzeniu i rozwoju trudnego portowego biznesu.
09.02.2021

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Brak porozumienia ws. kwot połowowych śledzia grozi utratą certyfikatu MSC

Cztery rybołówstwa śledzia atlantycko-skandynawskiego prowadzące działania na północno-wschodnim Atlantyku są zagrożone utratą certyfikatu MSC. Jest to efekt braku międzynarodowego porozumienia dotyczącego kwot połowowych.
06.10.2020

Razem dla Wody na 16. Dniu Ryby w Helu

Stacja Morska Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego im. prof. Krzysztofa Skóry, Klub Gaja i MSC Polska zapraszają na Dzień Ryby w Helu 25 lipca 2020 roku. W ramach wydarzenia Klub Gaja na stoisku edukacyjnym podsumuje projekt realizowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+ „WoW - Written on Water: new models of work-based learning for promoting European scientific career”.
22.07.2020

To już dzisiaj! Światowy Dzień Oceanów

Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastanowić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
08.06.2020

Polacy gotowi do działania na rzecz ochrony oceanów

Oceany pełnią kluczową rolę dla życia na Ziemi, jednak wskutek działalności człowieka znajdują się pod rosnącą presją. 8 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Oceanów. Warto przy tej okazji zastanowić się, co każdy z nas może zrobić, aby chronić ekosystemy morskie, a przynajmniej im nie szkodzić. Organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych codziennych decyzji zależy przyszłość Błękitnej Planety i zachęca do podejmowania odpowiedzialnych i przyjaznych środowisku wyborów.
03.06.2020

Żywe zasoby mórz i oceanów zagrożone zmianami klimatu

25 września br. Międzyrządowy Zespół ds. Zmian Klimatu (IPCC) opublikował raport dotyczący wpływu zmian klimatycznych na oceany i kriosferę. Raport jest efektem pracy ponad 100 naukowców z 30 krajów, którzy przez ostatnie 2 lata zrewidowali ponad 7 tys. najnowszych naukowych publikacji na powyższy temat
01.10.2019

Co się stanie, jeśli zabraknie ryb?

Z roku na rok coraz więcej światowych zasobów ryb jest przełowionych: problem ten dotyczy już ponad 33% stad ryb, a odsetek ten jest ponad trzy razy wyższy niż jeszcze w połowie lat 70-tych. Czy to możliwe, aby w ciągu kolejnych kilkudziesięciu lat mogło zabraknąć ryb? Jest to najgorszy scenariusz, ale powinien służyć jako sygnał alarmowy dla nas wszystkich. W związku z obchodzonym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów organizacja pozarządowa MSC przypomina, że to od naszych dzisiejszych wyborów zależy przyszłość zarówno planety jak
05.06.2019

Świętuj Dzień Ryby na Helu

W najbliższą sobotę, w godzinach 10.00 – 17.00 na terenie Stacji Dzień Ryby 2017Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska jest jednym z partnerów wydarzenia.
28.07.2017

POLFISH 2017 – Puchar Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej dla MIR-PIB

MIR-PIB uczestniczył w 14. Międzynarodowych Targach Przetwórstwa i Produktów Rybnych, prezentując prototyp maszyny do mechanicznego odłuszczania ryb, która otrzymała Puchar Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej za najciekawszy produkt prezentowany na targach POLFISH 2017. Autorami nagrodzonej maszyny są dr. inż. Mariusz Kosmowski i prof. dr hab. inż. Andrzej Dowgiałło.
14.06.2017

POLFISH 14. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych

POLFISH 14. Międzynarodowe Targi Przetwórstwa i Produktów Rybnych to jedyne w Polsce i jedne z największych w Europie Środkowej specjalistyczne targi branży rybnej. Miejsce spotkań dostawców surowca z przetwórcami oraz producentów produktów rybnych z hurtownikami i kupcami z sieci sklepów. Odbędą się one 7-9 czerwca w Gdańsku.
24.05.2017

Kolejna odsłona kampanii MSC w sklepach sieci Biedronka

Sieć Biedronka kontynuuje promowanie ryb i owoców morza z niebieskim MSC i Biedronka certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC wśród klientów sieci. W najnowszej odsłonie kampanii na klientów czekają plakaty reklamowe zachęcające do zakupu certyfikowanego dorsza atlantyckiego. Kampanii w sklepach towarzyszą reklamy w prasie codziennej opracowane we współpracy z MSC Polska.
01.03.2017

Ambasadorka MSC laureatką Plebiscytu Gwiazdy Dobroczynności

Nagrodę w kategorii Ekologia Katarzyna Żak otrzymała za współpracę z MSC, m.in. udział w kampaniach „Światowy Dzień Oceanów” i „Świąteczny śledzik ze znakiem MSC”.
30.01.2017

Za certyfikowane ryby i owoce morza Polacy gotowi są zapłacić więcej. Zrównoważone połowy chronią środowisko

Zrównoważone połowy ryb i owoców morza stanowią około 10,5 proc. całości. Reszta zasobów jest przeławiana i nadmiernie eksploatowana. Certyfikat dla łowiska oznacza, że tamtejsze połowy mają możliwie jak najmniejszy negatywny wpływ na środowisko. Konsumenci są też w stanie prześledzić, z jakiego źródła ryby pochodzą. Za tak gwarancję jakości Polacy są skłonni zapłacić o 16 proc. więcej.
11.08.2016

90 proc. światowych zasobów ryb jest przełowionych lub zagrożonych wyginięciem. To może oznaczać problemy dla konsumentów i gospodarki

Ryby i owoce morza stanowią główne źródło białka dla blisko połowy populacji, a ich konsumpcja dynamicznie rośnie. Zasoby wodne nie są jednak w najlepszej sytuacji, wszystko przez niewłaściwe połowy. 90 proc. zasobów jest przeławianych, nadmiernie eksploatowanych lub zagrożonych wyginięciem. Grozi to nie tylko katastrofami ekologicznymi, lecz także problemem z dostępem do ryb i załamaniem w rybołówstwie.
01.08.2016

Świętuj Dzień Ryby na Helu

W najbliższą, sobotę 30 lipca, na terenie Stacji Morskiej im. Profesora Krzysztofa Skóry IOUG w Helu, dzięki gościnności i zaangażowaniu gospodarzy, odbędzie się wielkie świętowanie Dnia Ryby! MSC Polska zaprasza do wspólnej zabawy! Na wszystkich gości czekać będzie moc atrakcji m.in. fotobudka i wodne tatuaże MSC, a także gry i zabawy edukacyjne oraz happening. Dla prawdziwych miłośników przyrody, przygotowana została również gra „Śladami Bałtyckiej Przyrody”. W Kinie Morświna przez cały dzień wyświetlane będą przyrodnicz
27.07.2016

Wzrasta konsumpcja ryb na świecie. Średnie spożycie globalne to 20 kg, w Polsce – 13 kg na osobę

Ludzie na całym świecie jedzą coraz więcej ryb i owoców morza. W ciągu ostatniego półwiecza ich konsumpcja na osobę wzrosła dwukrotnie. Średnie spożycie w Państwie Środka to 40 kg, a w Europie – 23 kg na osobę. Statystyczny Polak zjada rocznie tylko 12 kg. Zwiększone zapotrzebowanie na ryby i dodatkowo niewłaściwe połowy prowadzą jednak do znacznego pogorszenia stanu mórz i oceanów.
23.07.2016

Czy w morzach i oceanach zabraknie ryb?

Najnowszy Raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pokazuje, że ludzie na świecie jedzą co raz więcej ryb i owoców morza. Tak dużo, że tempo wzrostu światowej konsumpcji ryb i owoców morza przewyższa już tempo wzrostu liczby ludzi na świecie.
14.07.2016

Prawie wszystkie produkty MSC są prawidłowo oznakowane

Najnowsze wyniki badań DNA produktów rybnych i owoców morza przeprowadzonych na zlecenie organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council (MSC), pokazują, że aż 99,6% produktów ze znakiem MSC jest prawidłowo oznakowanych. To ważna wiadomość dla konsumentów. Mogą zaufać certyfikacji MSC.
24.03.2016

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedleniem najbardziej aktualnego rozumienia zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa

Wersja 2.0 Standardów Certyfikacji Rybołówstwa MSC odzwierciedleniem najbardziej aktualnego rozumienia zarządzania i praktyki w zakresie zrównoważonego rybołówstwa.
01.04.2015

Dziękujemy za wysłane grafiki.