• <

Wynik wyszukiwania - "ryby morskie" - Wiadomości

Ryby uratują świat od głodu? Dominuje Azja i produkcja w krajach o średnich i niskich dochodach

Całkowita produkcja rybołówstwa i akwakultury (z wyłączeniem alg) znacznie wzrosła w ciągu ostatnich siedmiu dekad, z 19 mln ton (ekwiwalent żywej wagi) w 1950 r. do rekordowego poziomu około 179 mln ton w 2018 r. – informuje najnowszy raport FAO z 2022 r.
04.01.2023

27 czerwca - Światowy Dzień Rybołówstwa. Czy ryby bałtyckie są bezpieczne dla zdrowia?

27 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Rybołówstwa. Święto to ustanowiła Światowa Konferencja ds. Rybołówstwa w 1984 roku, a ma ono m.in. zwrócić uwagę na problem zmniejszających się, z powodu zmian klimatycznych oraz nadmiernej eksploatacji, naturalnych zasobów mórz i oceanów.
27.06.2021

Ekolodzy: światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc.

Światowe spożycie ryb wzrosło w ciągu ostatnich 30 lat o ponad 120 proc. powodując rosnącą presję, by zwiększać połowy - zwraca uwagę dyrektor programu MSC w Polsce i Europie Centralnej Anna Dębicka. Wskazuje, że powoduje to, iż ponad 34 proc. stad ryb jest przeławianych.
08.06.2021

Ryby zdrowe, ale... z niektórymi nie przesadzaj. Winne skażenie środowiska

Generalnie, owoce morza i ryby są zgodnie zalecane przez lekarzy i dietetyków jako ważny element zdrowej diety, głównie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie, w związku z coraz większym skażeniem środowiska, eksperci ostrzegają przed nadmiernym spożyciem niektórych gatunków. Dowiedz się, których konkretnie.
03.02.2021

Polacy nie doceniają ryb z Bałtyku. Częściej trafiają one na stoły w Skandynawii i Europie Zachodniej

Statystyczny Polak zjada rocznie ok. 14,5 kg ryb, czyli nawet trzykrotnie mniej niż mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Co istotne, rzadko też sięgamy po ryby z Bałtyku. Rodzime gatunki, takie jak śledź, szprot, flądra, łosoś, turbot czy sandacz, częściej trafiają na stoły w Skandynawii czy Europie Zachodniej, gdzie są lubiane i cenione przez konsumentów ze względu na swoje prozdrowotne właściwości: dużą zawartość białka, witamin A i D czy kwasów omega-3. Z kolei w Polsce wciąż jeszcze pokutuje mit dotyczący zanieczyszczenia ch
19.01.2021

Coraz trudniej o żywego karpia, ale i mniej chętnych

W tym roku trudniej będzie kupić żywego karpia, niemal wszystkie sieci handlowe wycofały się ze sprzedaży żywych ryb - powiedział prezes Towarzystwa Promocji Ryb "Pan Karp" Zbigniew Szczepański.
20.12.2020

Statystyczny Polak zjada rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza

Statystyczny Polak zjada rocznie ponad 12 kg ryb i owoców morza, najwięcej mintaja, śledzi i makreli - wynika z najnowszych danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Mimo że spożycie rośnie, to wciąż jest o połowę niższe niż średnio w UE.
26.12.2019

Post – czas refleksji, ale też zwiększonej presji na oceany

Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu. Jedzenie ryb zamiast mięsa jest popularną tradycją podczas sześciotygodniowego postu, który kończy się Wielkanocą. Sezon wielkopostny w dużym stopniu zwiększa sprzedaż ryb i owoców morza, co w konsekwencji wywiera dodatkową presję na przełowione morza i oceany. Około 33% światowych stad ryb morskich jest przełowione, a 60% jest poławiane na najwyższym możliwym poziomie. Mimo tego konsumpcja ryb bez wyrzutów sumienia jest możliwa.
07.03.2019

BIG InfoMonitor: co dziewiąty przetwórca ryb jest niesolidnym kontrahentem

Firmy zajmujące się hodowlą i przetwórstwem ryb częściej opóźniają rozliczenia wobec kontrahentów niż zdarza się to w całej gospodarce; szczególnie niesolidni są przetwórcy, wśród których zawodzi co dziewiąty, a ich łączne zaległości przekraczają 45 mln zł. – wynika z analizy BIG InfoMonitor.
21.12.2018

Ludzie na całym świecie zjadają mnóstwo plastiku, nie wiedząc o tym

Mikroplastik można znaleźć w stolcu ludzi z całego świata – poinformowali naukowcy podczas 26 Europejskiego Tygodnia Gastroentrologicznego (UEG) w Wiedniu. Ludzie zjadają go wraz z rybami i owocami morza, solą morską, a nawet piwem, miodem i wodą butelkowaną.
23.10.2018

Koniec tradycji wigilijnego karpia?

Tegoroczne odłowy karpia będą nawet o 35-40 proc. mniejsze niż w ubiegłym roku. To zła wiadomość dla smakoszy tej wigilijnej ryby. W praktyce oznacza to, że konsumenci zapłacą od 10 do 15 proc. więcej niż rok temu. Tak duży wzrost cen wynika m.in. z braku kroczków do zarybienia stawów wiosną oraz niesprzyjających warunków pogodowych.
12.12.2017

Jaka ryba na święta? Pochodząca ze zrównoważonych połowów

Około 30% światowych zasobów ryb jest przełowionych, a aż 60% poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Problem jest na tyle poważny, że bez podjęcia odpowiednich działań za 40 lat poławiane ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów świata, a tym samym ze sklepów i naszych stołów.
07.12.2017

Chłodnia- to przełom w wielu dziedzinach

Zbigniew Antonowicz, prezes Zarządy PPDiUR „Gryf”: "Zbyt długie lata rozmów o budowie nowej chłodni ludzi usypiało i nie zachęcało do walki o przyszłość firmy. Trudno się temu dziwić jeśli pierwsze koncepcje budowy rodziły się w ubiegłym wieku. Wiedziałem, że wiary załodze samymi słowami się nie przywróci"
06.07.2011

Wynik wyszukiwania - Katalog firm

Dziękujemy za wysłane grafiki.