• <

Wynik wyszukiwania - "kaufland" - Wiadomości

Ekotrendy w turystyce morskiej szansą dla Pomorza, Kaszub i Żuław

Rozwój zrównoważony trafił na pokłady statków pasażerskich. Cruise operatorzy nie pozostają w tyle za innymi branżami i stawiają na turystykę przyjazną dla środowiska na morzy i w portach. Nowe produkty turystyczne odpowiadają zrównoważonej gospodarce. Armatorzy włączają się w działania na rzecz ochrony środowiska, co jest pozytywnie odbierane przez większość pasażerów. Nowe statki przystosowane są do zasilania z lądu.
13.10.2023

MSC przyznała nagrody za zrównoważone rybołówstwo

Organizacja pozarządowa Marine Stewardship Council (MSC), działająca na rzecz zrównoważonego rybołówstwa, doceniła podmioty, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się w Polsce największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC.
13.09.2023

Lidl z własnymi kontenerowcami

W wyniku zamieszania na rynku żeglugi morskiej Lidl zdecydował się transportować towary własnymi kontenerowcami.
06.04.2022

Czy wystarczy śledzi na kolejne święta?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z naszego menu wiele gatunków ryb. To czy dzikie ryby pozostaną obecne na świątecznym stole także w przyszłości zależy od odpowiedzialnych decyzji producentów, sieci handlowych, rządów, ale także nas wszystkich! Organizacja pozarządowa MSC kolejny rok z rzędu organizuje świąteczną kampanię edukacyjną przypominając, aby na święta, tak sam
23.12.2020

Konsumenci „głosują widelcami” – nowa fala aktywizmu na rzecz ochrony zasobów morskich

Polscy konsumenci coraz częściej „głosują widelcami”, wybierając ryby i owoce morza ze zrównoważonych źródeł, a troska o nasz ocean napędza nową falę aktywizmu konsumenckiego. Wyniki badania przeprowadzonego przez agencję GlobeScan pokazują, że na przestrzeni ostatnich lat wzrosły obawy Polaków o środowisko, ale także ich chęć do działania na rzecz ochrony zasobów morskich.
05.11.2020

Wyśledź śledzia z MSC - Rynek śledzi ze zrównoważonych połowów

Śledź to jedna z najbardziej popularnych ryb morskich kojarzonych z polską kulturą kulinarną. Nieprzerwanie króluje na naszych stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia, karnawału, Ostatków czy Wielkiego Postu. Konsumenci coraz częściej decydują się na wybór certyfikowanych śledzi ze zrównoważonych połowów, zwracając uwagę na pochodzenie produktów oraz wpływ rybołówstwa na środowisko.
24.06.2020

Szykują się zmiany w pakowaniu żywych ryb?

Opinię prof. Elżanowskiego ws. wytycznych dot. przenoszenia żywych ryb przekazałem m.in. do PAN oraz Instytutu Rybactwa Śródlądowego; zmienię te wytyczne w zależności od opinii tych instytucji - poinformował PAP w czwartek główny lekarz weterynarii Paweł Niemczuk.
20.12.2018

Apel o zmianę wytycznych pozwalających na przenoszenie żywych ryb bez wody

Zwracam się z prośbą o pilną zmianę wytycznych pozwalających na pakowanie i przenoszenie żywych ryb w plastikowych torbach z ożebrowaniem bez wody – napisał w liście do głównego lekarza weterynarii Pawła Niemczuka poseł Prawa i Sprawiedliwości Krzysztof Czabański.
17.12.2018

Przedświąteczny apel o lepsze traktowanie karpia

Stowarzyszenie ekologiczne Klub Gaja zaapelowało do konsumentów, by przed Bożym Narodzeniem nie kupowali żywych karpi i reagowali, gdy dostrzegą w sklepach ich złe traktowanie i cierpienia – poinformował w poniedziałek prezes klubu Jacek Bożek.
10.12.2018

Organizacja MSC wyróżniła firmy zaangażowane w ochronę zasobów mórz i oceanów

Sześć firm: FRoSTA, ALDI, Biedronka, Kaufland, Lidl i Mirko otrzymało specjalne wyróżnienia przyznane przez organizację pozarządową MSC (Marine Stewardship Council). Firmy zostały wyróżnione za działania na rzecz promocji zrównoważonego rybołówstwa i certyfikowanych produktów oraz rozwoju programu MSC w Polsce.
27.09.2018

W Polsce intensywnie rozwija się rynek produktów śledziowych z certyfikatem MSC

Kto z nas nie zna śledzia? Jest to chyba najbardziej popularna ryba morska kojarzona z polską kulturą kulinarną. Okres bożonarodzeniowy, karnawał, Ostatki, Wielki Post – to właśnie czas, w którym ryba ta króluje na naszych stołach, a konsumenci coraz częściej wybierają produkty śledziowe ze zrównoważonych połowów.
31.08.2018

Nadzwyczajna aktywność najemców napędza rynek magazynowy. Rekordy po stronie popytu i podaży

Rok 2016 przejdzie do historii sektora magazynowego w Polsce. Popyt brutto był rekordowy i wyniósł ponad 3 mln mkw. z czego 70% stanowiły nowe umowy najmu. Główną siłą napędową były sektor e-commerce oraz ekspansje firm już obecnych w Polsce, w tym operatorów logistycznych, sieci handlowych i podmiotów związanych z branżą motoryzacyjną. W ślad za potrzebami najemców podążały inwestycje deweloperskie, czego efektem jest ponad 1,25 mln mkw. nowej powierzchni magazynowej oddanej do użytku i 1,3 mln mkw. w budowie. Wysoka absorpcja p
23.02.2017

Rekordowy rok na rynku nieruchomości magazynowych

– Ubiegły rok na rynku nieruchomości magazynowych był absolutnie rekordowy i zakończył się wynajmem ponad 3 mln mkw. To najwyższy wynik w historii – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Tomasz Olszewski, dyrektor działu nieruchomości magazynowo-przemysłowych JLL.
16.02.2017

Połowy z certyfikatem MSC to blisko 10 milionów ton

Najnowszy Raport Roczny 2015-16 „Od odpowiedzialnych rybaków do smakoszy ryb i owoców morza” organizacji pozarządowej MSC (Marine Stewardship Council) pokazuje wzrost liczby rybołówstw i firm w łańcuchu dostaw z certyfikatem MSC. Tegoroczny Raport prezentuje również zaangażowanie organizacji i osób, które są motorami pozytywnych zmian w długiej drodze od morza do naszych talerzy.
24.10.2016

Prawie wszystkie produkty MSC są prawidłowo oznakowane

Najnowsze wyniki badań DNA produktów rybnych i owoców morza przeprowadzonych na zlecenie organizacji pozarządowej Marine Stewardship Council (MSC), pokazują, że aż 99,6% produktów ze znakiem MSC jest prawidłowo oznakowanych. To ważna wiadomość dla konsumentów. Mogą zaufać certyfikacji MSC.
24.03.2016

Greenpeace: powinniśmy wyeliminować niektóre metody połowowe

Sieci handlowe coraz lepiej informują klientów o jakości i właściwościach sprzedawanych w sklepie produktów rybnych, jednak Polacy wciąż nie zwracają na to dużej uwagi. Dla większości kupujących świeżość ryb jest najważniejsza, ale o metodę połowu pyta zaledwie 1 proc. klientów. Dlatego Greenpeace chce informować, zarówno detalistów, jak i konsumentów, jakie zagrożenia dla środowiska wiążą się z niewłaściwym poławianiem ryb i tzw. przełowieniem niektórych gatunków.
19.09.2012

Logistyczne zaplecze Europy

W ciągu najbliższych lat, wraz z przewidywanym rozwojem korytarzy transportowych, na magazynowej mapie naszego kraju na znaczeniu powinny zyskiwać takie ośrodki jak Trójmiasto, Szczecin, Rzeszów czy Lublin. Obecnie najsilniejsze regiony pod względem podaży takiej powierzchni to cały czas okolice Warszawy i Górny Śląsk.
30.05.2012

Dziękujemy za wysłane grafiki.