• <

Wynik wyszukiwania - "glony" - Wiadomości

Nieznane gatunki morskiej sałaty znalezione w Bałtyku

Po zbadaniu 10 tys. km wybrzeża, w Morzu Bałtyckim i w rejonie cieśniny Skagerrak naukowcy znaleźli 20 nieznanych wcześniej odmian tzw. morskiej sałaty. Niektóre odmiany tych glonów coraz częściej hoduje się w celach żywieniowych.
14.06.2023

Zakwity fitoplanktonu coraz częstsze w skali całego globu

Zakwity fitoplanktonu przybrzeżnego zwiększyły się zarówno pod względem zasięgu, jak i częstotliwości w latach 2003-2020 - wynika z badań opublikowanych w Nature.
04.03.2023

Minister Moskwa: całościowy raport ws. śnięcia ryb w Odrze do końca września

Minister klimatu Anna Moskwa poinformowała w poniedziałek, że ministerstwo uzgodniło z polskimi ekspertami, iż publikacja całościowego raportu ws. przyczyn śnięcia ryb w Odrze wyznaczono na 30 września.
29.08.2022

Sinice pojawiły się na siedemnastu kąpieliskach w woj. pomorskim

Na siedemnastu kąpieliskach nad morzem pojawiły się sinice i woda nie jest zdatna do kąpieli. Taka sytuacja jest na większości kąpielisk w samym Trójmieście.
12.08.2022

Oceaniczne glony urosły na dymie z australijskich pożarów

Niesione wiatrem chmury dymu i popiołu z pożarów, które spustoszyły Australię w roku 2019 i 2020 spowodowały rozległe zakwity glonów na południowym Pacyfiku, tysiące kilometrów na wschód – wynika z nowego badania opublikowanego na łamach „Nature”.
18.09.2021

Skutki ocieplenia klimatu: coraz więcej toksycznych alg

Ocieplenie klimatu stymuluje rozwój toksycznych okrzemków w wodach zachodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych – informuje pismo „Frontiers in Climate”.
18.01.2021

Fala oceanicznych upałów wywołała toksyczne zakwity glonów

Rybacy, pływacy i miłośnicy owoców morza mogą już znać niebezpieczeństwa związane z „czerwonymi przypływami”, ale ostatnie badanie w Frontiers in Climate pokazuje, że zmiany klimatyczne zwiększają częstotliwość występowania jednego rodzaju silnie toksycznych glonów u zachodnich wybrzeży Stanów Zjednoczonych. Algi te wytwarzają neurotoksynę - zwaną kwasem domoikowym - która powoduje poważne i potencjalnie śmiertelne objawy neurologiczne i trawienne. To zagrożenie dla dzikich zwierząt morskich i ludzi ogranicza zbiory skorupiaków w
14.12.2020

Nanocząstki mają zły wpływ na fitoplantkon

Nanosrebro, ze względu na swoje antybakteryjne właściwości, wykorzystywane jest w szeregu produktów – od ubrania po kosmetyki. Okazuje się jednak, że jego duże ilości zaburzają metabolizm alg, które są kluczowe dla dynamiki wodnych sieci pokarmowych.
04.12.2020

Tylko 36% firm starannie bada swoje produkty

Jak wynika ze statystyk, tylko 36% firm bada swoje produkty przed wprowadzeniem ich na rynek, a zaledwie 4% z nich postępuje tak z każdym swoim wyrobem. Dlaczego warto korzystać z laboratoriów i jak można używać ich do rozwiązywania problemów w produkcji, dystrybucji, zużyciu energii i paliw oraz w budownictwie energooszczędnym rozmawiali uczestnicy konferencji ECO-ON, która w środę odbyła się w Gdańsku.
26.04.2018

Dziękujemy za wysłane grafiki.