• <

Wynik wyszukiwania - "przecinkowce" - Wiadomości

Mięsożerne bakterie w Bałtyku. W Zatoce Gdańskiej przybywa przecinkowców

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób ECDC w swoim nowym raporcie wymienia Zatokę Gdańską jako jeden z nadbałtyckich regionów ze sprzyjającymi dla rozwoju przecinkowców warunkami. W najbliższym czasie ich liczba w gdańskich kąpieliskach może się zwiększyć. Odpowiada za to m.in. rosnąca temperatura wody.
13.08.2020

Mięsożerne bakterie w Bałtyku!

Przecinkowce, czyli mięsożerne bakterie pojawiają się ostatnio w Bałtyku. Na ich obecność wpływa wzrastająca temperatura wody. Mogą wywołać groźne stany zapalne, zatrucia pokarmowe, a w skrajnym przypadku nawet śmierć
22.06.2020

Mięsożerne bakterie rosnącym zagrożeniem w coraz cieplejszych wodach Bałtyku

Wraz z ocieplaniem się Bałtyku, na coraz większej części polskiego wybrzeża poważnym zagrożeniem staną się typowe dla mórz tropikalnych mięsożerne bakterie przecinkowce szczepu Vibrio vulnificus, spokrewnione z przecinkowcem cholery - prognozują autorzy międzynarodowego, multidyscyplinarnego dokumentu The Lancet Countdown, którego celem jest monitorowanie wpływu zmian klimatu na zdrowie.
18.11.2019

Kobieta zmarła na infekcję bakteryjną po kąpieli w Bałtyku

Niemieckie władze potwierdziły w czwartek podaną wcześniej przez media wiadomość o zgonie kobiety, która zapadła na infekcję bakteryjną po zarażeniu się w trakcie kąpieli w Bałtyku przecinkowcami szczepu Vibrio vulnificus.
09.08.2019

Zmiany klimatyczne zwiększają zagrożenie bakteriologiczne Bałtyku

Zmiany klimatyczne nie omijają również Bałtyku. Jak wynika z ostatnich badań ocieplenie wód Bałtyku sprzyja rozmnażaniu się groźnych bakterii. Już dziś odnotowuje się w krajach nadbałtyckich przypadki cholery.
25.07.2012

Dziękujemy za wysłane grafiki.