• <

Wynik wyszukiwania - "mikroalgi" - Wiadomości

Nowe danie: drukowane owoce morza

Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.
18.08.2023

Naukowcy: mikroalgi mogą wyżywić świat

Algi to potencjalna „superżywność", która może pomóc w zapewnieniu dostatku jedzenia i w ochronie środowiska. W przeliczeniu na akr powierzchni uprawnej mogą wyprodukować 10-20 razy więcej białka, niż soja - twierdzą naukowcy z USA.
21.01.2023

Dyrektor IRŚ: w badanych próbach z Odry stwierdziliśmy masowy zakwit glonów

W badaniach prób wody z Odry stwierdziliśmy jednoznacznie występowanie glonu Prymnesium parvum. Ilości są olbrzymie, po kilkadziesiąt miligramów na litr - powiedział w piątek Grzegorz Dietrich, dyrektor IRŚ. Na aktywność glonów wskazują też parametry chemiczne wody - dodał Ryszard Szetela z PWr.
19.08.2022

To prawdziwy cud natury. Dlaczego wody tych jezior mają taki niezwykły kolor? (wideo)

Jest ich zaledwie kilka na całym świecie a ludzie uznali je za fenomen natury. Różowe jeziora podbijają serca podróżników a my wyjaśniamy skąd wzięły swój niezwykły kolor.
22.07.2020

Pierwsza na świecie farma alg morskich z certyfikatem ASC-MSC

Japońska farma uprawiająca mikroalgi została pierwszą na świecie firmą, która uzyskała certyfikat potwierdzający, że spełnia ona nowy standard ASC-MSC dotyczący alg morskich. Mikroalgi mają szerokie zastosowanie: od zdrowej żywności, przez produkcję kosmetyków, aż po biopaliwa.
12.02.2019

Bałtyk znowu świeci

Nocą w Rewie Zatoka Pucka rozbłyska turkusowym światłem. Być może jest to sprawka bruzdnic, u których ruch wody powoduje bioluminescencję - poinformował PAP dr hab. Krzysztof E. Skóra ze Stacji Morskiej Instytutu Oceanografii Uniwersytetu Gdańskiego w Helu.
28.08.2012

Dziękujemy za wysłane grafiki.