W tym roku w polskich portach zakończy się budowa 4 nowoczesnych chłodni. Łącznie będzie można w nich przechować prawie 35 000 ton mrożonej ryby.
Inwetycja PAOP w Gdańsku
W drugiej połowie tego roku Północnoatlantycka Organizacja Producentów zakończy budowę nowoczesnej chłodni o powierzchni 8600m2.
Obiekt powstanie na terenie dzierżawionym od Zarządu Morskiego Portu Gdańsk, w strefie Wolnego Obszaru Celnego w Porcie w Gdańsku, tuż obok wejścia do portu, przy Basenie Władysława IV. Budowa jest finansowana z unijnego Programu Operacyjnego „Zrównoważony rozwój sektora rybołówstwa i nabrzeżnych obszarów rybackich na lata 2007-2013”.
Dzięki 4 komorom chłodnia jest w stanie pomieścić jednorazowo nawet do 18 tys. palet - czyli około 20 tys. t mrożonych ryb i owoców morza. Budynek pomieści również biura przeznaczone zarówno na siedzibę PAOP jak i na wynajem.
Wykonawcą budowli jest konsorcjum "Juvenes–Stump - Hydrobudowa.” Przypuszczalny termin oddania nowej chłodni do użytku to druga połowa 2013r.
- Jak dotychczas byliśmy zaangażowani głównie w działalność połowową. Aktualnie inwestujmy także w przedsięwzięcia na lądzie. Nowoczesna chłodnia jest naszą bazą pozwalającą na dynamiczniejsze wejście na rynek Polski i państw sąsiednich- komentuje Jarosław Zieliński, Prezes Północnoatlantyckiej Organizacji Producentów.
Nowa Chłodnia w Szczecinie
Na terenie Portu Rybackiego Gryf realizowana jest długo oczekiwana inwestycja w postaci budowy nowej chłodni składowej na 10.000 ton, która zwielokrotni możliwości składowe przedsiębiorstwa, w zakresie przechowywania ryby mrożonej.
Chłodnia w Porcie Rybackim Gryf w Szczecinie ruszy za pięć miesięcy. Jej wykonawca rozpoczął właśnie montaż pierwszego urządzenia chłodniczego.
- Jej konstrukcję można porównać do termosu. Od środka jest obudowana płytami warstwowymi z poliuretanu. To zaś pozwala na utrzymanie temperatury do -30 stopni - opowiada Marek Kaleta, dyrektor handlowy Gryfa.
Wykonawca zmodernizuje też nabrzeże należące do Portu Rybackiego. Nowe drogi i parkingi już są.
Inwestycja kosztuje blisko 50 milionów złotych. Chłodnia ma być gotowa w czerwcu.
Tylko do chłodni Portu Rybackiego Gryf przypływa rocznie 30 statków z rybami.
Jednorazowo statek przypływający do Szczecina wyładowuje w od 600 do 1200 ton mrożonych ryb.
Fabryka lodu i chłodnia w Kołobrzegu
Na początku II kwartału tego roku oddana do użytku zostanie nowa inwestycja Kołbrzeskiej Grupy Producentów Ryb.
Koszt budowy nowej fabryki lodu oraz chłodni wyniesie 58 mln złotych
- Zdolności produkcyjnye fabryki, to 60 ton lodu. Będzie tu również chłodnia składowa na 2 tysiące ton oraz jedyne nad naszym Bałtykiem dwa silosy z myślą o rybach nie przeznaczonych do konsumpcji. Są wytyczne UE, od 2014 roku będzie zakaz wyrzucania jakichkolwiek ryb za burtę. Ryb jest coraz mniej, Unia nie chce, by cokolwiek marnować. Wszystko, co złapane, ma być wykorzystane. Z myślą o tym powstaną te dwa silosy, jeszcze czegoś takiego nie ma w Polsce, jesteśmy jako pierwsi - mówi Marcin Radkowski prezes KGPR
Nowa chłodnia Aukcji Rybnej w Ustce
Krajowa Izba Producentów Ryb buduje w Ustce chłodnie w której będzie można przechowywać 1200 ton mrożonej ryby.
Obiekt kosztować będzie ponad 5 mln złotych. Zakończenie budowy planowane jest na koniec tego roku. Inwestycja w większości finansowana jest ze środków unijnych.
W nowej chłodni ryba mrożona będzie do temperatury -25 stopni Celsjusza.
- Rybacy zależni są od pogody. Gdy pojawiają się warunki do poławiania, wszystkie kutry idą w morze w jednym czasie. Powoduje to okresowy wysyp ryby. Takie zwiększenie natychmiast wpływa na obniżenie ceny skupu. Chodzi tu szczególnie o dorsza. Dlatego zdecydowaliśmy się na budowę mroźni, w której rybacy będą mogli składować złowioną rybę i sprzedawać po lepszej cenie, kiedy na rynku będzie mało surowca - informuje Bogdan Młyński, prezes Krajowej Izby Producentów Ryb w Ustce.
GM