Zapisz się
na bezpłatny newsletter

Przetwórstwo rybne, przetwórstwo ryb, przetwory rybne, konserwy rybne, ryby mrożone, firmy rybne

A A

Udostępnij:

Facebook Twitter Google Email
powrót do listy

Seamor International Ltd. Sp. z o.o.

Adres: 70-750 Szczecin,
Plac Batorego 4
telefon: 91 433 01 72
www: www.seamor.com.pl
fax: fax. +48 91 460 73 82

o firmie:


Seamor International Ltd Sp. z o.o (Szczecin) jest firmą wyspecjalizowaną w handlu rybami mrożonymi i świeżymi oraz w przetwórstwie rybnym. Istnieje na rynku od 1993 roku. Jej początki związane były z importem i sprzedażą ryb pelagicznych.

Z biegiem lat spółka modyfikowła swój profil oraz wzbogacała stopniowo asortyment oferowanych produktów. W roku 2000 ryby białe stanowiły 10 proc. (obecnie już około 50 proc.) sprzedawanego surowca. Firma importuje w tej chwili około 7 tyś. ton ryb mrożonych rocznie z krajów takich jak: Norwegia, Dania, Islandia, Kanada, Holandia, Chiny, Wietnam, Argentyna, Chile, Irlandia, Hiszpania, USA i inne. Sprowadzanymi produktfiami są głównie: makrela, śledź, łosoś norweski i pacyficzny, morszczuk, miruna, karmazyn, grenadier, czarniak, halibut, eskolar, polędwica z tuńczyka, mintaj, panga, okoń nilowy, sola, miętus, brotola, troć, trewal, srebrzyk i inne. W związku z problemem zmniejszającej się liczebności rodzimych populacji w polskich wodach Seamor jako pierwszy w kraju zaczął oferować importowanego węgorza i sieję, wprowadzając je tym samym na nasz rynek. Sprzedaż obu tych produktów utrzymuje się od lat na wysokim poziomie.

Rok 2000 to początki działalności przetwórczej. Od tego czasu Seamor posiada w swojej ofercie wędzoną makrelę i łososia oraz szeroką gamę innych wyrobów wędzonych na zimno i na gorąco, takich jak: śledź, trewal, karmazyn, węgorz, sieja, halibut i inne. Wymienione produkty wędzone są w różnej postaci (w zależności od rodzaju ryby) jako: tusze, ryby całe, filety, kawałki, paski oraz szaszłyki. Firma wprowadziła na nasz rynek sporo innowacji. Jako pierwsza w Polsce zaczęła produkować i promować m.in. wędzonego na zimno eskolara i polędwicę z tuńczyka, które są w tej chwili sprzedawane na dużą skalę także przez innych przetwórców. Seamor stale wzbogaca swoją ofertę o kolejne propozycje, wykorzystując różnorodność naturalnych dodatków oraz wciąż nowe pomysły. Do grupy zdrowych produktów Seamoru o wysokiej jakości, bogatym smaku i apetycznym wyglądzie można zaliczyć także wędzone na gorąco: polędwice z pangi i czarniaka (zwanego potocznie "dorszem atlantyckim") oraz wiele wariacji na temat łososia - szaszłyki, warkocze, wstążki, łosoś a'la pizza.

W maju 2004 firma otworzyła w Szczecinie zmodernizowany zakład produkcyjny, który posiada wdrożony system jakości HACCP oraz IFS. Przetwarza się w nim ponad 3 tys. ton surowca rocznie. W zakładzie, wyposażonym w najnowocześniejsze piece, wędzenie odbywa się w jak najbardziej tradycyjny sposób. Tradycyjny - znaczy zdrowy, bez konserwantów, środków chemicznych czy nastrzykiwania. Fakt ten a także sprawdzona technologia mają istotny wpływ na jakość i smak produktów, cieszących się zainteresowaniem marketów oraz innych odbiorców hurtowych i detalicznych. Znakiem jakości wyrobów jest również bardzo dobrze prosperujący sklep, znajdujący się przy zakładzie przetwórczym oraz jego rosnąca popularność wśród mieszkańców Szczecina i okolic.

powrót do listy
gospodarkamorska.tv Facebook