ew
Organizacja pozarządowa MSC (Marine Stewardship Council) zaprasza wszystkich partnerów i interesariuszy do udziału w bezpłatnych warsztatach „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów”, które odbędą się 30 maja br. (czwartek) podczas targów POLFISH w Gdańsku.
W marcu 2019 r. MSC ogłosiło nowe wymogi dla dostawców oraz przetwórców ryb i owoców morza, wynikające z aktualizacji Standardu Łańcucha Dostaw MSC, mającej na celu poprawę przejrzystości, dostępności i integralności Standardu. Standard daje kupcom i konsumentom pewność, że łańcuch dostaw produktów rybnych z certyfikatem MSC i/lub ASC (Aquaculture Stewardship Council) jest w pełni identyfikowalny, czyli droga certyfikowanych produktów jest szczegółowo monitorowana i może zostać prześledzona aż do certyfikowanego łowiska. Obecnie już ponad 4500 firm na świecie, w tym ponad 120 firm w Polsce, posiada certyfikat MSC, uprawniający je do produkcji i przetwarzania ryb oraz owoców morza oznaczanych znakiem MSC. Nowa wersja Standardu Łańcucha Dostaw MSC wejdzie w życie 28 września 2019.
Warsztaty MSC
Certyfikat MSC w łańcuchu dostaw posiada coraz więcej firm w Polsce, dlatego też MSC stara się zapewnić rosnące wsparcie dla polskich przetwórców. W związku z tym MSC organizuje bezpłatne warsztaty dotyczące zaktualizowanego standardu. Pierwsze warsztaty MSC „Wiarygodność i gwarancja pochodzenia ryb i owoców morza ze zrównoważonych połowów” odbędą się już 30 maja podczas targów POLFISH w Gdańsku i będą poświęcone aktualnym informacjom o certyfikacji zrównoważonego rybołówstwa, zaktualizowanemu Standardowi Łańcucha Dostaw MSC oraz zasadom i wiarygodności w stosowaniu znaku MSC.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało