ew
Symbolicznym przekazaniem kluczy do Gdańska żeglarzom rozpoczęła się tegoroczna edycja Baltic Sail. Przez najbliższe cztery dni miasto zmieni się w żeglarską stolicę Bałtyku. Organizatorzy przygotowali mnóstwo atrakcji m.in. rejsy morskie żaglowcami, Festiwal Szanty pod Żurawiem i rekonstrukcję bitwy morskiej w Twierdzy Wisłoujście.
Klucz w imieniu władz Miasta przekazał na przedprożach Dworu Artusa ludziom morza zastępca prezydenta Gdańska Piotr Borawaski. Po uroczystości otwarcia żeglarze w uroczystej paradzie ruszyli z Długiego Targu w kierunku Ołowianki. Tam już trwał i trwać będzie do niedzieli Festiwal Szanty pod Żaglami.
Na zlot przypływa do Gdańska 20 żaglowców i 100 mniejszych jednostek, Główną atrakcją Baltic Sail, który zorganizowano już po raz 23, są rejsy żaglowcami. Każdy, kto się zarejestruje i kupi bilet online może przeżyć swoją niezapomnianą morską przygodę. Bilet można też kupić w stacjonarnym punkcie na Targu Rybnym.
Baltic Sail to międzynarodowe porozumienie zawarte przez miasta regionu Morza Bałtyckiego, którego inicjatorem jest niemiecki port Rostock. Sygnatariusze chcą wspólnie promować morskie dziedzictwa bałtyckiego regionu i wspierać tradycyjną żeglugę od portu do portu. W Baltic Sail zrzeszone są: Gdańsk, Kłajpeda, Rostock, Karlskrona, Nysted, Ryga i Szczecin. Organizują one każdego lata żeglarskie święta.
W sobotę z pewnością bardzo atrakcyjnie wyglądać będzie inscenizacja bitwy w Twierdzy Wisłoujście. Przyjechało na nią 200 rekonstruktorów. A w niedzielne południe widowiskowo parada żaglowców na Motławie. Warto przyjść odpowiednio wcześniej, żeby zająć dobre miejsce.
Nowy zarząd Pomorskiego Związku Żeglarskiego wybrany
Royal Caribbean zawiesza swoje rejsy na Haiti ze względów bezpieczeństwa
Sunreef Yachts inauguruje nową stocznię w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Lech Wałęsa gościem wydarzenia
Mistrzostwa świata z olimpijskim smaczkiem
Eugeniusz Moczydłowski otrzymał tytuł Żeglarza Roku 2023
Norweski wycieczkowiec dostał zgodę na wejście do portu. Istniało podejrzenie epidemii cholery