Wiadomości

Łosoś wędzony – drugi najpopularniejszy gatunek ryb wędzonych spożywanych przez Polaków. Który jest najlepszy? Rybołówstwo, Ekologia

Łosoś wędzony – drugi najpopularniejszy gatunek ryb wędzonych spożywanych przez Polaków. Który jest najlepszy?

Łosoś wędzony jest drugim najpopularniejszym gatunkiem ryby wędzonej spożywanym przez Polaków. Aktualnie produkt dostępny jest w ofercie regularnych producentów oraz dyskontów. Czy produkty pod markami własnymi obecne w dyskontach i hipermarketach dorównują jakością regularnym markom? Polski Instytut Badań Jakości we współpracy ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego postanowił to sprawdzić. W grudniu 2016 przeprowadził test oceny sensorycznej ośmiu popularnych marek łososia wędzonego. Który z obecnych na rynku produktów oferuje najlepszą smakowitość? Odpowiadamy.

opublikowano: 2017-01-23
Wizyta Ambasadora RPA w Akademii Morskiej w Gdyni Rybołówstwo, Ekologia

Wizyta Ambasadora RPA w Akademii Morskiej w Gdyni

10 stycznia 2017 roku gościem JM Rektora Akademii Morskiej w Gdyni prof. dr hab. inż. Janusza Zarębskiego był Pan Simon Jabulani Ntombela, Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Republiki Południowej Afryki w Polsce. Ambasador w Gdyni gościł na zaproszenie Krajowej Izby Gospodarki Morskiej.

opublikowano: 2017-01-19
Połowy dorsza spadają, cena ryb rośnie Rybołówstwo, Ekologia

Połowy dorsza spadają, cena ryb rośnie

W 2016 r. połowy dorsza spadły o 27 %, a cena ryb wzrosła o około 5,8 %. To wyniki raportu Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, opublikowanego w styczniowym numerze magazynu „Rynek rolny”. Dotyczył on połowów i spożycia ryb w okresie od stycznia do listopada ubiegłego roku.

opublikowano: 2017-01-16
Zapisz się
na bezpłatny newsletter
gospodarkamorska.tv Facebook