pc
Martwy morświn na plaży w Mechelinkach k. Gdyni. Ciało ssaka odnalazł w piątek spacerowicz. Sprawę bada policja.
Jak poinformowali portal GospodarkaMorska.pl przedstawiciele Domu Morświna, znaleziony morświn to „osobnik młody, prawdopodobnie przyłów. Dodatkowo rozcięta powłoka brzuszna. O możliwym popełnieniu przestępstwa na zwierzęciu powiadomiono policję, która przybyła na miejsce zdarzenia”.
Po dokonanych oględzinach i sporządzeniu protokołów, ciało zwierzęcia zostało przewiezione do Stacji Morskiej w Helu.
W tym roku na polskim wybrzeżu znaleziono już 8 martwych morświnów oraz jednego osobnika, który wpadł w sieci skrzelowe przeznaczone do połowu dorsza. Zgłoszenie dotarło do Stacji Morskiej w Helu z Rowów, od załogi kutra rybackiego ROW-16. Ostatni taki przypadek rybacy zgłosili 5 lutego 2014 r.
W ubiegłym roku natomiast na bałtyckich plażach znaleziono 11 ciał morświnów. Jak informuje Stacja Morska im. Profesora Krzysztofa Skóry, główną przyczyną ich śmiertelności jest „stosowanie w rybołówstwie bałtyckim dużych ilości stawnych sieci skrzelowych”. Niebezpieczne dla morświnów są także zakłócenia akustyczne, np. agresywna turystyka motorowodna, które wypłaszają te zwierzęta z dotychczasowych siedlisk.
Z danych, jakie dostarczył projekt SAMBAH, związany z liczebnością i miejscami występowania morświnów, wynika, że w 2014 r. populacja bałtycka liczyła około 450 osobników. Potwierdza to jej status krytycznie zagrożonej wyginięciem. W Polsce morświny są gatunkiem chronionym.
Znalezienie martwych morświnów lub żywych przedstawicieli tego gatunku można zgłaszać całodobowo Stacji Morskiej w Helu, tel.: (58) 675-08-36 lub 601-889-940, oraz Błękitnemu Patrolowi WWF, tel.: 795-536-009.
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało
Młode foki na plażach. Co robić?
Szwedzki Greenpeace przeprowadził akcję przeciwko tankowaniu rosyjskiej floty cieni
MI: żeby pomóc armatorom rybołówstwa rekreacyjnego kluczowe będą zmiany ustawowe
Ruszyły zapisy na 24. Marsz Śledzia
Europarlament przyjął przepisy, które uderzą w polskie przetwórstwo rybne