mk
Sieć Biedronka kontynuuje promowanie ryb i owoców morza z niebieskim MSC i Biedronka certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC wśród klientów sieci. W najnowszej odsłonie kampanii na klientów czekają plakaty reklamowe zachęcające do zakupu certyfikowanego dorsza atlantyckiego. Kampanii w sklepach towarzyszą reklamy w prasie codziennej opracowane we współpracy z MSC Polska.
Biedronka jako pierwsza sieć w Polsce wprowadziła w 2016 roku certyfikat MSC na produktach marki własnej w kategorii produktów świeżych w opakowaniach MAP. W stałej ofercie sieci klienci znajdą makrelę wędzoną filet, makrelę wędzoną tusza, dzikiego łososia pacyficznego, filet z dorsza oraz mrożoną polędwicę z dorsza. Niebieski certyfikat MSC oznacza, że ryby pochodzą ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.
„Niezwykle cieszy nas fakt, że sieć Biedronka dołączyła do międzynarodowej społeczności, która z dumą wspiera zrównoważone rybołówstwo. Niebieski certyfikat MSC oznacza, że ryby lub owoce morza zostały złowione w sposób przyjazny dla środowiska oraz gwarantuje pochodzenie surowca. – mówi Anna Dębicka, Koordynator Programu MSC w Polsce. Dzięki decyzji sieci Biedronka o zaangażowaniu się w działania wspierające zrównoważone rybołówstwo, Polscy konsumenci mają większy dostęp do ryb z niebieskim certyfikatem MSC, a dzięki akcjom informacyjnym w sklepach oraz w prasie, wiedzą, dlaczego właśnie takie produkty rybne należy kupować."
Standardy Certyfikacji MSC są uznawane na całym świecie jako najbardziej rygorystyczne i wiarygodne. Dzięki nim konsumenci mają pewność, że kupowane ryby i owoce morza pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które chronią środowisko naturalne. Niebieski znak MSC na produkcie, to de facto efekt końcowy. Aby mógł znaleźć się produkcie certyfikatem MSC muszą zostać objęci: rybacy, producenci, dystrybutorzy, hurtownicy, sieci handlowe i wszelkie inne podmioty łańcucha dostaw. Na każdym etapie procesu produkcji można stwierdzić, skąd pochodzi dana ryba, przez kogo i w jaki sposób została złowiona oraz kiedy to nastąpiło. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że do produktów trafiają ryby od kontrolowanych dostawców.
Eksperci z PAN: jest bezdyskusyjne, że to człowiek poprzez emisję gazów cieplarnianych spowodował ocieplenie
Rusza akcja zarybiania i sprzątania Odry
Torqeedo chce produkować elementy do statków wykonane w 100% z recyklingu plastikowych odpadków wydobytych z oceanu
Marzec z rekordem temperatury oceanów – ponad 21 st. C
GIOŚ: przeprowadzono badania geofizyczne Morza Bałtyckiego na obszarze ponad 7 tys. km2
W rybach i owocach morza jest więcej PFAS niż by się wydawało