• <

„Bohater miesiąca” , czyli najnowsza akcja MSC i Targu Rybnego

16.09.2016 05:56 Źródło: własne
Strona główna Ekologia Morska, Ochrona Bałtyku, Rybołówstwo Morskie „Bohater miesiąca” , czyli najnowsza akcja MSC i Targu Rybnego

Partnerzy portalu

„Bohater miesiąca” , czyli najnowsza akcja MSC i Targu Rybnego - GospodarkaMorska.pl

Po letniej przerwie, już 16 września Targ Rybny wraca na Plac Powstańców Warszawy, a wraz z nim startuje także program edukacyjny "Bohater miesiąca" przygotowany wraz z MSC - niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową, światowym liderem programu certyfikacji na rzecz zrównoważonego rybołówstwa. Celem programu jest edukacja konsumentów o odpowiedzialnej konsumpcji ryb i owoców morza.

W ramach akcji, która potrwa aż do wiosny 2017 roku, Goście Targu w każdym miesiącu od września do maja będą mogli dowiedzieć się więcej o rybach i owocach morza oraz o tym jak rozsądnie wybierać je na swój talerz. Bohaterami będą m.in. makrela, łosoś, śledź, dorsz, mule, krewetki. Na Gości czekać będą również warsztaty i atrakcje – w tym w grudniu największy, miejski Świąteczny Śledzik ze znakiem MSC! Targ wraz z MSC przez cały sezon będzie popularyzował idee niebieskiego certyfikatu MSC, który gwarantuje, że produkty rybne i owoce morza pochodzą ze zrównoważonych połowów i kupowana przez nas ryba pochodzi ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk.

To ważne. Blisko 90% zasobów ryb w morzach i oceanach jest wyczerpanych, znacznie uszczuplonych lub nadmiernie eksploatowanych. Krytycznie niski stan populacji dziko żyjących ryb i owoców morza jest obecnie jednym z największych wyzwań ekologicznych na świecie. Wybierając ryby z niebieskim znakiem MSC mamy gwarancję, że zostały złowione w taki sposób, aby nigdy nie zabrakło ich dla nas i dla przyszłych pokoleń.

Targ Rybny wystartował w listopadzie ubiegłego roku i stał się stałym miejscem wędrówek poszukiwaczy najlepszych smaków. Ciepłe jesienne dni ciągle sprzyjają także posiłkom na świeżym powietrzu. Na Targu, tak jak w ubiegłym roku nie zabraknie oferty rybnych dań do skosztowania na miejscu. W tym sezonie na gości czeka kilka nowości. Muzyczne koncerty, przestronniejsza jadalnia i warsztaty edukacyjne.

Partnerzy portalu

Dziękujemy za wysłane grafiki.