Nurkowie, badający wrak szwedzkiego okrętu Kronan, który zatonął w 1676 roku u szwedzkich wybrzeży, w skarbcu zapewne spodziewali się raczej kosztowności, ale nie dziwnej masy, która według naukowców jest serem sprzed 340 lat - informuje w czwartek AFP.
Wydzielająca intensywny zapach drożdży i sera roquefort zagadkowa substancja, która na pierwszy rzut oka przypomina foie gras, znajdowała się w szczelnym naczyniu na dnie morza.
"Sądzimy, że jest to produkt mleczarski. W przeciwieństwie do pozostałych, uważam tę woń za dość przyjemną, czuć w niej życie" - opowiadał Lars Einarsson, odpowiedzialny za misję badania wraku niedaleko wyspy Olandia.
Według badacza warunki konserwacji znaleziska były optymalne: Bałtyk jest słabo zasolony, a naczynie znajdowało się pod warstwą osadów chroniącą przed zniszczeniem.
Tajemnicza masa ma być teraz przekazana w celu zbadania uniwersytetowi rolniczemu w Uppsali.
Okręt Kronan zatonął 1 czerwca 1676 roku podczas bitwy floty szwedzkiej z flotami Danii i Holandii.
Thales inauguruje nowe centrum testowe dla fregat typu F126
Konferencja poświęcona morskiej flocie handlowej pod narodową banderą w murach Wydziału Nawigacyjnego UMG
20-lecie Polski w UE. Zwiedzanie latarń morskich 1 maja za złotówkę
Jak przetrwać i ratować na morzu? Ćwiczenia i badania na Bałtyku z udziałem studentów i pracowników uczelni morskich
Historia kołem się toczy. XVII-wieczny festyn pod Gdańskim Żurawiem
VI Forum Bezpieczeństwa Przemysłu Morskiego. Jakie szanse i zagrożenia wiążą się z rozwojem sztucznej inteligencji?